Start van het nieuwe schooljaar!

Gepubliceerd op 23 augustus 2023 om 10:06

De zomervakantie weer voorbij

Afgelopen maandag zijn de scholen in het midden van het land weer na zes weken gestart. A.s. maandag gaan de scholen in het zuiden weer starten en de week daarna de scholen in het noorden. Het zal voor iedereen weer even wennen zijn. Fijn om elkaar weer te zien na zes weken zomervakantie maar het zal voor sommige kinderen ook wel weer even spannend zijn. Een nieuwe klas, een nieuwe juf of meester, misschien ook wel een nieuwe samenstelling van de klas. Misschien voel jij zelf ook wel wat spanning. Weer een nieuwe groep opstarten, zorgen dat je klas, je groep is ingericht  en ook weer in het ritme van allerdag. Misschien kijk je er juist weer uit naar om te starten na de vakantie.

Heb jij al nagedacht hoe je gaat starten de komende weken? Waar ga jij de focus opleggen? De eerste weken staat vaak in het teken van de gouden weken: aandacht voor groepsbinding en een fijne, goede en veilige sfeer. Elkaar (weer) leren kennen en ook de juf en de meester, maar ook de regels en afspraken. 

Welbevinden, lekker in je vel, staat centraal. We weten allemaal dat een hoog welbevinden de basis is van alles. Zit je lekker in je vel, is er sprake van een hoog welbevinden, dan kom je tot groei, tot ontwikkeling, tot leren, tot bloei. Zeker als je ook echt mag zijn wie je bent met al je mooie kwaliteiten en talenten en met je valkuilen. En je er ook mag zijn met al je emoties. En dit is wat we willen toch, dat de kinderen in de klas ook lekker in hun vel zitten. Zeker aan het begin van het schooljaar om fijn te kunnen starten.

 

Emoties

Iedereen zal de start van het nieuwe schooljaar vanuit zijn eigen emoties ervaren. Een deel van zal zonder spanning en met veel plezier naar de start van het schooljaar uitkijken. Bij verschillende kinderen komt juist onzekerheid, angst naar boven. Hoe zal het weer gaan maandag, welke regels en afspraken gelden er, bij wie zit ik in het groepje, hoe is de nieuwe juf/meester, wat gaan we allemaal doen, wat gaan we allemaal leren enzovoort. Een enkeling wil liever helemaal nog niet naar school Er spelen in iedere klas allerlei emoties een rol. Dat is één ding wat zeker is. Je zult het vast herkennen of je er een voorstelling bij kunnen maken. Hoe geef jij ruimte aan emoties van de kinderen? Is er ruimte bij jou in de groep voor de kinderen om in te checken? Aan te geven hoe ze zich voelen aan de start van de dag? Of na de pauze? Of aan het einde van de dag?

 

Emoties serieus nemen

Als een kind aangeeft de start van het nieuwe schooljaar toch best spannend te vinden neem het kind dan serieus. We zijn vaak als volwassenen geneigd om te zeggen dat er niets aan de hand is en dat het allemaal wel goed komt. Ook als het kind er over doorgaat. Een gevoel is altijd echt voor degene die iets voelt. Je kunt namelijk niet voelen wat een ander voelt. Erken het gevoel van het kind en toon begrip voor de gevoelens achter zijn woorden.

 

Werken aan (zelf)vertrouwen vermindert angst en spanning

Wist je dat tegenover angst vertrouwen staat? Als je ergens bang voor bent, heb je ergens geen vertrouwen in. Vertrouwen mag stap voor stap groeien. Wij vertellen je graag wat meer over zelfvertrouwen. Misschien herken je wel dingen bij kinderen in je klas en bij jezelf.

 

EEN KIND MET WEINIG ZELFVERTROUWEN...

 • wil zich liever niet laten zien
 • wil liever in elkaar duiken
 • loopt/zit vaak voorovergebogen
 • maakt geen oogcontact
 • heeft vaak last van niet-helpende gedachtes zoals 'het lukt me toch niet', 'dit gaat me nooit lukken', 'niemand vindt mij aardig'.
 • heeft vaak een laag zelfbeeld
 • trekt zich vaak terug, houdt zich stiller
 • of laat zijn onzekerheid juist niet zien en overschreeuwt zichzelf en is juist druk, maakt veel grapjes en is erg aanwezig

 

EEN KIND MET VEEL ZELFVERTROUWEN...

 • kan de hele wereld aan
 • heeft gevoel van eigenwaarde dat zich vertaald naar een 'trotse' houding
 • staat rechtop, stevig en laat zien wie hij is en dat hij er is
 • heeft vriendjes, kan omgaan met tegenslagen (is veerkrachtig)
 • laat niet over zich heen lopen
 • zit lekker in zijn vel. Hij heeft een hoog welbevinden.

Foto Christel Lubse Coaching & Training

 

Wij, Chantal Berends en Christel Lubse, beide jarenlang leerkracht en nu al weer enkele jaren kinder- en ontspanningscoach, ontwikkelden samen Potje ZONNEKRACHT, een potje met daarin 31 zonnestraaltjes, positieve affirmaties. Een potje positiviteit, bedoeld om in te zetten als speelse aanzet tot een sterker en beter zelfbeeld, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen.  We vertellen je er graag meer over.

Je gebruikt positieve affirmaties als je niet zo lekker in je vel zit, last hebt van twijfels, angst, spanning en onzekerheden, regelmatig negatieve gedachtes, angst, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Positieve affirmaties kun je voor zowel kinderen als voor jezelf als volwassenen inzetten. Preventief bijvoorbeeld aan de start van het schooljaar of op het moment dat je merkt dat een kind of je groep wel wat extra positiviteit kan gebruiken.

Zeker nu tijdens de gouden weken weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om te kijken hoe we een positieve BOOST kunnen geven aan de groep om met elkaar het zelfvertrouwen te vergroten en het zelfbeeld van eenieder te versterken.

Potje ZONNEKRACHT is voor jong en oud, ouders en professionals en is dus bedoeld als om op een speelse manier het zelfbeeld, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen te laten groeien en sterker te laten worden.

 

Affirmaties gaan voor je werken

En door iedere dag een zonnestraal (hardop) een aantal keren tegen jezelf te zeggen ga je je echt beter, sterker en positiever voelen en groeit je zelfvertrouwen.  Affirmaties gaan voor je werken als je ze vaak herhaalt. Liefst wel 10 keer op een dag.

Wist je dat dit niet alleen voor kinderen werkt maar ook voor volwassenen? We zijn als mens zo geneigd om negatief te denken i.p.v. positief. Door positieve affirmaties regelmatig op een dag te herhalen kun je je gedachtes over jezelf echt veranderen en iets mogelijks maken.

 

'ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT' Ken je deze zin?

Doordat positieve affirmaties zeer krachtig zijn gaat je onderbewustzijn je gedachte voor waar nemen.  Je brein past zich aan.  Alles wat je aandacht geeft, dat groeit.  Als mens heb je de mogelijkheid om je hersenen te herprogrammeren.

De positieve affirmaties komen vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt ga je letterlijk voelen. Door de positieve woorden/korte zinnetjes tegen jezelf (hardop) te zeggen en te herhalen ga je je beter, zelfverzekerder, gelukkiger voelen en moedig je jezelf aan.

 

Gratis E-Book

Hoe tof om de komende weken iedere dag te starten met een positieve zin! Kies iedere dag een zonnestraal voor die dag en laat die door de dag heen regelmatig terugkomen. Of laat de kinderen iedere dag een eigen zonnestraaltje trekken en deze de hele dag op de hoek van hun tafel of in hun laatje leggen.

Om je kennis te laten maken met Potje ZONNEKRACHT hebben wij een gratis E-Book geschreven nml. De Kracht van Zonnestraaltjes. Je leest hierin nog meer over de kracht van affirmaties en ook geven we enkele speltips zodat je de komende periode vooruit kunt.  Met het downloaden van het E-Book heb jij 32 mini-zonnestraaltjes om in te zetten in je klas. Je vindt het hier.

 

Wij zijn heel benieuwd wat jij van de mini-zonnestraaltjes vindt. Laat het ons gerust weten door ons een bericht te sturen. Dat mag via een PB via social media, via whats app 0639392330 of via mail info@relaxstralendjezelf.nl  .


Wil jij graag de grote versie, Potje ZONNEKRACHT, ontvangen? Voor in je klas of voor op een andere plek zoals in, je team, je BSO groep of je praktijk?

T/m eind september geldt nu een actieprijs €19,95 ipv €25,75 (excl verzendkosten €6,75). Of op te halen in Veldhoven (bij Christel) of Steyl (bij Chantal ). Bestel Potje ZONNEKRACHT hier of stuur een mailtje naar info@relaxstralendjezelf.nl. Bij iedere bestelling krijg je ook een leuk en lief kaartje erbij. 

Stralende groet,

Christel & Chantal

Relax! Stralend jezelf

Laat hier een reactie achter:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.