Weer naar school

Gepubliceerd op 6 februari 2021 om 13:02

Weer naar school

A.s. maandag gaan de meeste scholen weer open en mogen de kinderen naar school toe. Het zal voor iedereen weer even wennen zijn. Fijn om elkaar weer te zien maar wellicht ook even spannend.

Er zal vast bij verschillende kinderen onzekerheid, angst naar boven komen. Hoe zal het gaan maandag, welke regels gelden er, bij wie zit ik in het groepje, wat mag wel/niet, tot waar mag mama/papa komen, enzovoort.  Er spelen allerlei emoties een rol.  Je zult het vast herkennen.

Als je kind aangeeft dat hij zich zorgen maakt neem je kind dan serieus. We zijn vaak als volwassenen geneigd om te zeggen dat er niets aan de hand is en dat het allemaal wel goed komt. Ook als je kind er over doorgaat. Een gevoel is altijd echt voor degene die iets voelt. Je kunt namelijk niet voelen wat een ander voelt. Erken het gevoel van je kind en toon begrip voor de gevoelens achter zijn woorden.

Emoties benoemen

Wat je kunt doen is benoemen wat je ziet: "Je vindt het wel spannend he?" Je geeft erkenning voor wat je ziet bij het kind. Misschien begrijp je het als volwassenen dus niet maar je ziet wel wat het met je kind doet. Door te benoemen wat je ziet voelt je kind zich serieus genomen. Vertel je kind wat het kan verwachten in deze periode.

Help je kind in deze periode zodat het beter weet wat het te wachten staat en weet wat er precies gaat gebeuren. Maak samen de regels en afspraken die nu gelden visueel en maak bewust tijd voor het slapen gaan om de dag samen op een fijne manier af te sluiten.  Bespreek samen hoe de dag is geweest.

Tip:

Heeft je kind last van een vol hoofd laat het dan zijn volle hoofd "leeg schrijven" of "leeg tekenen".

 • Pak een blad en teken daar een omtrek van een hoofd op.
 • Schrijf (of teken) vervolgens samen alles op het papier wat nog in het volle hoofd zit. 
 • Doe dit net zo lang tot dat je hoofd leeg, opgeruimd is en alles in het papieren hoofd staat. Hoe voelt je hoofd nu?
 • Ontspan daarna nog samen met een heerlijke onderlinge massageoefening.

Zeker in deze tijd kunnen we niet genoeg knuffelen en waar mag dit wel: thuis. Thuis in het gezin kun je dan ook samen deze massageoefening doen. 

Werken aan (zelf)vertrouwen vermindert angst

Wist je dat tegenover angst vertrouwen staat? Als je ergens bang voor bent, heb je ergens geen vertrouwen in. Vertrouwen mag stap voor stap groeien. 

We vertellen je graag wat meer over zelfvertrouwen. Misschien herken je wel dingen bij je kind en bij jezelf.

EEN KIND MET WEINIG ZELFVERTROUWEN...

 • wil zich niet liever laten zien
 • wil liever in elkaar duiken
 • loopt/zit vaak voorovergebogen
 • maakt geen oogcontact
 • heeft vaak last van niet-helpende gedachtes zoals 'het lukt me toch niet', 'dit gaat me nooit lukken', 'niemand vindt mij aardig'.
 • heeft vaak een laag zelfbeeld
 • trekt zich vaak terug, houdt zich stiller
 • of laat zijn onzekerheid juist niet zien en overschreeuwt zichzelf en is juist druk, maakt veel grapjes en is erg aanwezig

EEN KIND MET VEEL ZELFVERTROUWEN...

 • kan de hele wereld aan
 • gevoel van eigenwaarde dat zich vertaald naar een 'trotse' houding.
 • staat rechtop, stevig en laat zien wie hij is en dat hij er is.
 • vriendjes, kan omgaan met tegenslagen (is veerkrachtig)
 • laat niet over zich heen lopen
 • zit lekker in zijn vel. Hij heeft een hoog welbevinden

foto Christel Lubse Coaching & Training Weer naar school

Wij, Chantal en Christel, beide jarenlang leerkracht en nu al weer enkele jaren kinder- en ontspanningscoach, ontwikkelden samen Potje ZONNEKRACHT, een potje met daarin 31 zonnestraaltjes, positieve affirmaties. Een potje positiviteit, bedoeld om in te zetten als speelse aanzet tot een sterker en beter zelfbeeld, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen.  Ik vertel je er graag meer over.

Je gebruikt positieve affirmaties als je niet zo lekker in je vel zit, last hebt van twijfels en onzekerheden, regelmatig negatieve gedachtes, angst, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Positieve affirmaties kun je voor zowel kinderen als voor jezelf als volwassenen inzetten. Preventief of op het moment dat je merkt dat je kind of jij zelf wel wat extra positiviteit kunt gebruiken.

Zeker nu in deze tijd waarin Covid19 nog steeds een grote rol speelt en we niet weten hoe lang dit virus nog de boventoon voert is het belangrijk om te kijken hoe we een positieve BOOST kunnen geven om het zelfvertrouwen te vergroten en het zelfbeeld te versterker.

Potje ZONNEKRACHT is voor jong en oud, ouders en professionals en is dus bedoeld als om op een speelse manier het zelfbeeld, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen te laten groeien en sterker te laten worden.

Affirmaties gaan voor je werken

En door iedere dag een zonnestraal (hardop) een aantal keren tegen jezelf te zeggen ga je je echt beter, sterker en positiever voelen en groeit je zelfvertrouwen.  Affirmaties gaan voor je werken als je ze vaak herhaalt. Liefst wel 10 keer op een dag.

Wist je dat dit niet alleen voor kinderen werkt maar ook voor volwassenen? We zijn als mens zo geneigd om negatief te denken i.p.v. positief. Door positieve affirmaties regelmatig op een dag te herhalen kun je je gedachtes over jezelf echt veranderen en iets mogelijks maken.

ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT

Doordat positieve affirmaties zeer krachtig zijn gaat je onderbewustzijn je gedachte voor waar nemen.  Je brein past zich aan.  Alles wat je aandacht geeft, dat groeit.  Als mens heb je de mogelijkheid om je hersenen te herprogrammeren.

De positieve affirmaties komen vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt ga je letterlijk voelen. Door de positieve woorden/korte zinnetjes tegen jezelf (hardop) te zeggen en te herhalen ga je je beter, zelfverzekerder, gelukkiger voelen en moedig je jezelf aan.

Hoe kan ik dit thuis toepassen?

Eerder maakte ik, Christel, een filmpje voor Relax! Stralend jezelf over Potje ZONNEKRACHT en deelde ik daarbij de tip om samen een eigen mini Potje ZONNEKRACHT te maken met 12 kleine zonnestraaltjes, positieve affirmaties. Bekijk dit filmpje hier.

TIP: maak samen in het weekend een mini Potje ZONNEKRACHT! Trek aankomende week iedere dag een zonnestraaltje om mee te nemen naar school. Bewaar het zonnestraaltje bijvoorbeeld in je broekzak of stop het kaartje in de broodtrommel. Ook leuk om dit als ouder als 'verrassing' te doen !

Het blad met mini zonnestraaltjes download je gratis hier.  Je vindt hier ook meteen een leuk spelblad om samen thuis te doen.

En dit zijn slechts twee tips. In onze volgende blog nog meer tips. Volg je ons al op social media? Ook daar delen wij regelmatig allerlei ontspanningstips. 


Een Potje ZONNEKRACHT als mooi cadeautje of een oppeppertje voor iemand in je omgeving die het goed kan gebruiken. Of natuurlijk een mooi cadeautje voor jezelf! Voor je (gastouder) gezin, je team, je klas of je praktijk?

De hele maand februari nu een actieprijs €19,95 ipv €24,95 (excl verzendkosten €6,75). Of op te halen in Veldhoven (bij Christel Lubse van Christel Lubse Coaching & Training) of in Steijl (bij Chantal Berends van Fonkelz Kindercoaching). Bestel Potje ZONNEKRACHT hier of stuur een mailtje naar info@relaxstralendjezelf.nl. Bij iedere bestelling krijg je ook een leuk en lief kaartje erbij. 

Stralende groet,

Chantal en Christel

Relax! Stralend jezelf


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.